Όταν η Pepsi Cola έγινε η έκτη ναυτική δύναμη στον Κόσμο.

Με δεκαεπτά υποβρύχια, ένα θωρηκτό, μια φρεγάτα, και ένα αντιτορπιλικό.

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1989 η ΕΣΣΔ ήρθε τελικά σε συμφωνίας που διαπραγματευόταν από τις αρχές Απρίλη του ίδιου έτους με την αμερικανική εταιρία Pepsi ώστε η τελευταία να συνεχίσει να πωλείται στη Σοβιετική Ένωση. Ίσως η πιο περίεργη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών.

Αν και η Pepsi είχε ήδη παρουσία στη Σοβιετική αγορά από το 1959 με ειδική συμφωνία του τότε αντιπροέδρου Richard Nixon και του σοβιετικού γενικού γραμματέα Nikita Khrushchev στα πλαίσια της περιβόητης American National Exhibition στη Μόσχα.

Η ιδέα ήταν του Donald Kendall (τότε αντιπροέδρου της Pepsi) ο οποίος μια μέρα πριν ανοίξει η έκθεση, πίεσε τον Nixon να πείσει οποιαδήποτε τον Khrushchev να πιει Pepsi.

Στην προηγούμενη συμφωνία η Pepsi πληρωνόταν με βότκα γιατί το Κρεμλίνο απαγόρευε την εξαγωγή του νομίσματος και διαμόρφωνε όπως ήθελε την αξία του, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μη δέχονται το ρούβλι.

Ο πιο σημαντικός λόγος όμως ήταν πως η PEPSICO είχε περισσότερο κέρδος από τις πωλήσεις της βότκας στις ΗΠΑ παρά από τις εξαγωγές αναψυκτικών Pepsi στη Σοβιετική Ένωση. Για κάθε λίτρο Pepsi λάμβανε ως αντάλλαγμα ένα λίτρο βότκα Stolichnaya.

Το 1989 όμως η ζήτηση για Pepsi αυξήθηκε κατακόρυφα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην αρκεί πλέον η ανταλλαγή με Stolichnaya.

Έτσι η ΕΣΣΔ έδωσε στην Pepsi για προϊόν αξίας τριών δις, δεκαεπτά υποβρύχια, ένα θωρηκτό, μια φρεγάτα, και ένα αντιτορπιλικό κατατάσσοντας την Pepsi στην έκτη μεγαλύτερη ναυτική στρατιωτική δύναμη της εποχής.

Η εταιρία πούλησε το στόλο για παλιοσίδερα, με εξαίρεση ένα μικρό αναγνωριστικό που το κράτησε ως έκθεμα στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Harrison, NY.

Όταν η Αμερικανική κυβέρνηση ενοχλημένη με τη συμφωνία επικοινώνησε με τον Kendall μέσω του επικεφαλή της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA) ο οποίος τηλεφώνησε για να του ζητήσει εξηγήσεις, ο Kendall του απάντησε: «διαλύω τη Σοβιετική Ένωση πιο γρήγορα από εσάς»

Reader Rating0 Votes
0