Ο Βρετανός που έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί

Η ιστορία του Sir Nicholas Winton

Ο Sir Nicholas Winton, κατά κόσμον Nicholas Wertheim γεννήθηκε σαν σήμερα στις 19 Μαΐου 1909 στο Λονδίνο, από γονείς γερμανοεβραϊκής καταγωγής.

Στα τέλη του 1938, ο Winton, που ήταν τότε νεαρός υπάλληλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, πήγε στην Πράγα, έπειτα από πρόσκληση ενός φίλου του που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία και που ζητούσε τη βοήθειά του, καθώς ένα μέρος της τότε Τσεχοσλοβακίας βρισκόταν υπο γερμανική κατοχή.

Ο Winton ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση, ανοίγοντας ένα “γραφείο” στην Πράγα, όπου υποδεχόταν Εβραίους γονείς που προσπαθούσαν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά τους. Εκείνος αναλάμβανε να τους βρει μία ανάδοχη οικογένεια που θα το υιοθετούσε, (απαραίτητο για να εκδοθεί βίζα στη Μεγάλη Βρετανία), ενώ παράλληλα  συγκέντρωνε χρήματα για τη μεταφορά των παιδιών με τρένο.

Το Μάρτιο του 1939, το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια, φτάνοντας στη Βρετανία με 8 τρένα. Ένας ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά, την 3η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να αναχωρήσει, όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Κάνεις δεν έμαθε τι απέγιναν αυτά τα 250 παιδιά. Πιθανόν κατέληξαν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Για περίπου 50 χρόνια κανείς δεν γνώριζε τι είχε κάνει ο Winton, ούτε καν η οικογένειά του, μέχρι που η σύζυγός του ανακάλυψε κάποια έγγραφα στη σοφίτα τους. 

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως οικονομικό στέλεχος σε διάφορες επιχειρήσεις και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το 2002 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον έχρισε Sir και το 2007 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τσεχίας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αναγνώρισης όλων όσων έκανε, σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές, είναι όταν ο Winton βρέθηκε προσκεκλημένος στην εκπομπή “this is your life” το 1988, στην οποία είχαν παραβρεθεί ανάμεσα στο κοινό πολλά από τα τότε παιδιά που έσωσε.

Ο ίδιος δεν γνώριζε τον λόγο που βρισκόταν εκεί, μέχρι που όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τον χειροκροτούν.

Το απόσπασμα της εκπομπής:

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το έργο του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Επίσης γυρίστηκε ταινία αφιερωμένη στο έργο του με τίτλο “Nicky’s Family”

Reader Rating0 Votes
0