Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα.

ο 27χρονος Σοβιετικός πιλότος, ο Γιούρι Γκαγκάριν, θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα έβλεπε την Γη από τροχιά.

Σαν σήμερα στις 12 Απρίλη του 1961, η ανθρωπότητα έκανε το σημαντικότερο βήμα της για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ενας 27χρονος Σοβιετικός πιλότος, ο Γιούρι Γκαγκάριν, θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα έβλεπε την Γη από τροχιά.

Αυτά τα 108 λεπτά που κράτησε η διαστημική πτήση του επανδρωμένου διαστημοπλοίου, «Βοστόκ – 1», θα αποτελούν για πάντα ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα, όπως και όλων των εποχών, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες επιστημονικές προσφορές της Σοβιετικής Ένωσης στην παγκόσμια πρόοδο και προκαλώντας το ως τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, κάτι που αργότερα ανακάλεσαν.

Στις 9 Δεκέμβρη του 1959, ο Γκαγκάριν καταθέτει αίτηση για την ένταξή του στο πρόγραμμα υποψήφιων κοσμοναυτών. Περνά με επιτυχία όλες τις εξετάσεις και τις δοκιμασίες και από τις 25 Μάρτη του 1960 ξεκινά η τελική προετοιμασία.

Στις 12 Απρίλη του 1961, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκανούρ, θα εκτοξευόταν ο πύραυλος «Βοστόκ» που έφερε το διαστημόπλοιο «Βοστόκ – 1» και στριμωγμένο μέσα το χωριατόπαιδο από το Σμολένσκ.

Ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα. Μία από τις πολλές πρωτιές που κατείχε η ΕΣΣΔ στη μάχη της με της ΗΠΑ για την κατάκτηση του διαστήματος. Στο δυτικό κόσμο έχει χαραχθεί η κατάκτηση της σελήνης από τον Άρμστρονγκ λόγω της εκτεταμένης προπαγάνδας κατά τον ψυχρό πόλεμο.

Ανεξάρτητα με το γεγονός αν συμφωνούμε ή όχι με το καθεστώς, οι σοβιετικοί επιστήμονες καθώς και οι Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι αυτομόλησαν η απήχθησαν και από τις δύο πλευρές συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στην κατάκτηση του διαστήματος.

«Είδα τα σύννεφα και τις ελαφριές σκιές τους πάνω στην μακρινή, γλυκιά Γη. Και για μια στιγμή, ξύπνησε μέσα μου ο γιος του αγρότη. Ενας εντελώς μαύρος ουρανός αντίκρυζε τα οργωμένα χωράφια, σπαρμένα με τα στάχια των αστεριών»

«Φύγαμε»!