Ο απαξιωτικός όρος «λαθρομετανάστης»

Ο απαξιωτικός όρος «λαθρομετανάστης», που εξομοιώνει τον ανθρώπινο πόνο με τα εμπορεύματα, επινοήθηκε για να χαρακτηρίσει τους Ελληνες που έφευγαν χωρίς χαρτιά, συχνά και χωρίς εισιτήριο, στην Αμερική, στις αρχές του 20ού αιώνα

Οι αναφορές σε «λαθρομετανάστες» πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζει η οικονομική κρίση του 1929 και οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες προέλευσης μεταναστών να πάρουν μέτρα.

Το AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) στο οποίο είμαι officer, δημιουργήθηκε το 1922 στην Atlanta της Georgia για να προστατεύσει τους Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ από ρατσιστικές επιθέσεις της Ku Klux Klan και άλλων ακροδεξιών ομάδων. Σήμερα λειτουργεί ως φιλανθρωπικός οργανισμός.

Σημειωτέον πως η εγκληματικότητα των Ελλήνων σε σχέση με τις υπόλοιπες μειονότητες της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 20 (με βάσει τα στοιχεία συλλήψεων) ήταν οι νούμερο ένα (σε τριπλάσιο βαθμό από τους Ιταλούς, τους Ιρλανδούς, κι τους Πολωνούς) σε βιασμούς, ληστείες, και φόνους.

Τον όρο «λαθρομετανάστης» για τους Ελληνες χρησιμοποιεί και σε άρθρο του γραμμένο ειδικά για το «Ελεύθερον Βήμα» ο υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ντέιβις (25/2/1928):

«Αργά ή γρήγορα, εφόσον δεν υπάρχει νόμιμος περιορισμός διά τον εκτοπισμόν των λαθρομεταναστών, πιστεύω ότι κάθε λαθραίως εισελθών ξένος θα ευρεθή υποψήφιος προς εκτοπισμόν. Διά να σταματήση εντελώς η λαθραία είσοδος θ’ απαιτηθούν αυστηρότεροι νόμοι και μεγαλυτέρα οργάνωσις των οικείων υπηρεσιών».

 

Reader Rating1 Vote
100