Η ιστορία της Nintendo

Σαν σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1889 ιδρύθηκε από τον Fusajiro Yamauchi στο Κιότο της Ιαπωνίας μια μικρή εταιρία που κατασκεύαζε χειροποίητα τραπουλόχαρτα για το παραδοσιακό παιχνίδι Koppai.
Η εταιρία ονομάστηκε σε ελεύθερη μετάφραση «αφήστε την τύχη στον ουρανό» από τις ιαπωνικές λέξεις «Νin» που σημαίνει «αναθέτω» και «tendo» που σημαίνει «ουρανός». Ως το 1953 η Nintendo ήταν πλέον η πρώτη εταιρεία παραγωγής καρτών Koppai στην Ιαπωνία, με επικεφαλή τον εγγονό του ιδρυτή της, Hiroshi Yamauchi.
Το 1970, ενώ πάλευε με τα χρέη και αγωνιζόταν να κρατηθεί ζωντανή στον τομέα των παιχνιδιών έγινε κάτι τυχαίο που άλλαξε τη μοίρα της εταιρείας. O Hiroshi παρατήρησε έναν υπάλληλό του που έπαιζε με μια συσκευή που έμοιαζε με προέκταση βραχίονα και την είχε φτιάξει ο ίδιος. Ενθουσιάστηκε και του ζήτησε να αναπτύξει τη συσκευή αυτή για να μπει στη γραμμή παραγωγής. Το Παιχνίδι ονομάστηκε Ultra Hand, και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο τέτοια κομμάτια.
Το 1975 κυκλοφόρησε το EVR Race και λίγο αργότερα ακολούθησε το Donkey Kong (σε αυτό το παιχνίδι πρωτοεμφανίζεται και ο γνωστός σε όλους μας υδραυλικός). Την ίδια εποχή η Nintendo άρχισε να πειραματίζεται με βιντεοπαιχνίδια χειρός όπως το Game & Watch, που ήταν προάγγελος του Game boy.
Tο 1983 η Nintendo έφτιαξε τη δική της παιχνιδο-κονσόλα, το Famicom. Η ονομασία προήλθε από τα πρώτα γράμματα της φράσης Family Computer και κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία.
Το 1985 η εταιρεία έχοντας κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στα τσιπ ξαναέβγαλε το Famicom στην αγορά με νέο όνομα. Η νέα κονσόλα ονομάζονταν Nintendo Entertainment System, ή αλλιώς NES . Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το παιχνίδι Super Mario Bros.
Η εταιρεία εξακολουθεί και σήμερα να είναι καινοτόμος δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην χαρά του παιχνιδιού παρά τα εντυπωσιακά γραφικά. Κατασκεύασε κονσόλες που αλλάξανε τον τρόπο που παίζουμε παιχνίδια, από το κλασσικό NES μέχρι το επαναστατικό για την εποχή του Wii που σύστησε στο κοινό τα motion controllers και πριν λίγα χρόνια με το πρωτοποριακό switch.
Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με NES, SNES, GameBoy, πυροβολώντας πάπιες στην οθόνη με ένα σκύλο από πιξελ να χαχανίζει, πηδώντας μέσα σε στεφάνια φωτιάς από την πλάτη ενός λιονταριού, σπάζοντας πάγους σε ένα βουνό με πιγκουίνους, τρέχοντας με τον Μάριο να σώσουμε πριγκίπισσες που ήταν σε άλλο κάστρο, και κάνοντας κόντρες με τους φίλους μας καβάλα σε καρτ σε πίστες με επιληπτικά ουράνια τόξα, η Nintendo θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.
Για την κυκλοφορία του GameBoy το 1989 για τα 100 χρόνια της Nintendo, η εταιρία είχε ως αποκλειστικό τίτλο το γνωστό Tetris, εξαιτια του οποίου παραλίγο να γίνει ψυχροπολεμικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ με τους αντιπροσώπους της Nintendo και της Atari στη Μόσχα να προσπαθούν να πάρουν τα δικαιώματα του γνωστού παιχνιδιού.