«Ροβινσώνας Κρούσος» (Robinson Crusoe)

του Βρετανού Daniel Defoe

Στις 25 Απριλίου του 1719 εκδίδεται το βιβλίο του Βρετανού Daniel Defoe «Ροβινσώνας Κρούσος» (Robinson Crusoe). Ο Ντεφόε εκτός από συγγραφέας και δημοσιογράφος υπήρξε έμπορος, πειρατής και κατάσκοπος. Έλαβε μέρος στην εξέγερση του Monmouth γνωστή και ως Pitchfork Rebellion για την καθαίρεση του πρίγκιπα James δούκα της Υόρκης, όπου έδρασε ως κατάσκοπος και αργότερα έλαβε χάρη από τον βασιλιά λίγο πριν τις περιβόητες δίκες του Winchester.

Αυτό συνέβαλε στη γραφή του βιβλίου κάνοντας χρήση τη γνώση και την εμπειρία του σε άγνωστα νερά και μακρινούς τόπους καθώς και τη ναυτική, πολιτική και εμπορική ορολογία.

Το βιβλίο του Ροβινσώνα Κρούσου είναι το δεύτερο πιο μεταφρασμένο βρετανικό βιβλίο μετά τη Βίβλο του king Solomon. (τρίτο είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών).

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή μέσα από το ίδιο το βιβλίο, δεκάδες ταινίες, κινούμενα σχέδια, και τηλεοπτικές σειρές. Ο Ροβινσώνας μέσα από την περιπέτεια του ναυαγού κι ενώ φέρεται στον Παρασκευά ως κατώτερο επειδή είναι μαύρος, μαθαίνει την πραγματική αξία της ζωής και της συνεργασίας.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ σε PDF

Η κλασική ταινία του 1954 γυρισμένη στο Μεξικό και το remake του 1988:

 

Η ταινία “Man Friday” με τον μεγάλο Peter O’Toole:

“Κάπου” κυκλοφορεί και η ταινία του 1997 με τον Pierce Brosnan. Google it