Πώς βγήκε η φράση «το αιδοίο σέρνει πλοίο»

και τα μπουρδέλα της Κορίνθου

Στην αρχαία Ελλάδα, (πολύ πριν τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου από τον Τρικούπη το 1893), οι ναυτικοί προκειμένου να αποφύγουν τον γύρο της Πελοποννήσου, κατέφευγαν στη μέθοδο της διόλκησης, δηλαδή της ρυμούλκησης των πλοίων στο στενό τμήμα γης του ισθμού, με τη βοήθεια κορμών δέντρων.

Η διαδικασία αυτή ήταν κουραστική και χρονοβόρα. Οι ναυτικοί όμως την προτιμούσαν, καθώς ο περίπλους της Πελοποννήσου απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Οι αξιωματικοί των πλοίων ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν θυσίες στο ιερό του Απόλλωνα και του Δία. Φυσικά οι Κορίνθιοι αποκόμιζαν σημαντικό κέρδος φορολογώντας την όλη διαδικασία της διόλκησης.

Γι’ αυτό άλλωστε και χρειάστηκαν δύο επιστολές από τον Απόστολο Παύλο για να τους «πείσει» να αφήσουν την κερδοφόρα τους επιχείρηση και να έρθουν στη δική του.

Η Κόρινθος ήταν διάσημη, πέρα από τα εργαστήρια αγγείων και κρανών, και για τα «ιερά της Αφροδίτης» που εξυπηρετούσαν κάθε είδους ερωτική επαφή. Αντίστοιχα υπήρχαν και διάφορα οινοποιεία, ταβέρνες και οίκοι ανοχής (διάσημοι σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο).

Η ιέρειες της Αφροδίτης κατα την λατρεία της θεότητας πίστευαν πως όταν ένας άνθρωπος φτάσει σε οργασμό αγγίζει το θείο. Οπότε η σεξουαλική επαφή ήτανε μέρος του ιερού μυστηρίου. Έτσι λοιπόν όσο οι αξιωματικοί τελούσαν τα καθήκοντά τους, οι ναυτικοί τραβούσαν με βιασύνη τα πλοία για να έχουν το χρόνο να επισκεφτούν τα ιερά της Αφροδίτης ή τα μπουρδέλα.

Και από τότε αγαπητά μου παιδιά βγήκε η φράση «το αιδοίο σέρνει πλοίο»

Reader Rating0 Votes
0