Η προέλευση του στρατιωτικού χαιρετισμού

και όχι δεν είναι αυτό που νομίζετε

Ο σύγχρονος στρατιωτικός χαιρετισμός προήλθε από τον μεσαίωνα, μετά την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου οι πρώην χιλίαρχοι και εκατόνταρχοι μετεξελίχθηκαν σε πολέμαρχους και λόρδους στο μετέπειτα φεουδαρχικό σύστημα.

Σε αυτό το σύστημα λοιπών οι ιππότες χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο για να δείξουν φιλικές προθέσεις σηκώνοντας την προσωπίδα τους για να δείξουν το πρόσωπό τους.

Ο σημαντικότερος λόγος ήταν για να αποδείξουν στον άρχοντα που υπηρετούσαν στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της παράταξης, ότι είναι οι ίδιοι κάτω από την πανοπλία και όχι κάποιος από τους υποτακτικούς και ότι δηλώνουν την στήριξή, τον σεβασμό, και την υποτέλειά τους προς το πρόσωπο του.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Μεσαιωνική προσωπίδα την πανοπλίας των ιπποτών ήταν εξοπλισμένη με μια προεξέχουσα ακίδα που επέτρεψε την προσωπίδα να σηκωθεί με την κίνηση του “πολεμικού χεριού” αυτού δηλαδή που κραδαίνει το ξίφος.

Αργότερα στην ιστορία όταν οι πανοπλίες ήταν πλέον demode μιας και το μπαρούτι και τα κανόνια άλλαξαν τον τρόπο διεξαγωγής των μαχών, ο χαιρετισμός με το ξίφος έγινε ξανά τις μόδας όπως και ήταν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Και οι δύο χειρονομίες τελικά εξελίχθηκαν ως μια επίδειξη σεβασμού που στην περίπτωση του χαιρετισμού με το χέρι μερικές φορές θα πρέπει να περιλαμβάνει την αφαίρεση του καπέλου.

Το 1820, ο χαιρετισμός επίσημα τροποποιήθηκε στην τρέχουσα έκδοση που ο ελληνικός καθώς και οι περισσότεροι δυτικοί στρατοί, εξακολουθεί να χρησιμοποιούν σήμερα – το άγγιγμα του καπέλου.

Κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας μέχρι και πριν από τους Ναπολεόντειους πολέμους, πολλοί στρατοί χαιρετούσαν με την παλάμη προς τα έξω. Ο χαιρετισμός με την παλάμη προς τα κάτω πιστεύεται ότι είναι μια επιρροή του Βρετανικού Ναυτικού, όπως τα χέρια κατάστρωμα ήταν συχνά βρώμικα και να εκθέσει κατώτερος τη βρώμικη παλάμη του προς ανώτερο αξιωματικό, θεωρήθηκε ως ασέβεια.

Με λίγα λόγια δεν χαιρετούν κανένα εθνόσημο ή σύμβολο. Είναι απλά ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο όπως και το γεγονός ότι οι Άγγλοι οδηγούν από τα αριστερά του δρόμου για να μπορεί αυτός που οδηγεί να ηρεμήσει τα άλογα τραβώντας τα γκέμια με το αριστερό χέρι και να τραβήξει σπαθί με το δεξί.

Reader Rating3 Votes
98