5G Sunset Cell Tower: Cellular communications tower for mobile phone and video data transmission

Η Θεωρία Συνωμοσίας με τα 5G που προκαλούν κορονοϊό

και άλλες χαρούμενες ψεκασμένες παπαριές

Όλα ξεκίνησαν πριν δυο χρόνια από μια επιστημονική δημοσίευση του Moskowitz σε κάποιο τεύχος του Scientific American. Ο Moskowitz προειδοποίησε για τους φαινομενικούς κινδύνους της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να είναι επικίνδυνη, προκαλώντας καρκίνο.

Η δημοσίευσή του έχει διαστρεβλωθεί από το κίνημα κατά του 5G, δημιουργώντας έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο και κατ επέκταση διάφορα αφυπνισμένα γκρουπ στα social media που προειδοποιούν για τους κινδύνους της νέας τεχνολογίας.

Δυστυχώς, ακόμα και η ίδια η δημοσίευση περιστρέφεται σε περιθωριακές απόψεις και μοιραία ελαττωματικές εικασίες, επιχειρώντας να καταστραφεί η επιστημονική έρευνα με θεωρίες συνομωσίας και τρομολαγνεία.

Και για να μιλήσω ως την πραγματική ιδιότητα μου στον τομέα της έρευνας και κατασκευής συστημάτων Laser και όχι ως τρολ του διαδικτύου:

Πρώτον, η επιστήμη δεν διεξάγεται με αναφορά ή επιχειρήματα στην εξουσία. Δεν είναι συνομωσία ούτε μασόνων, ούτε εξωγήινων, ούτε σκοτεινών κύκλων. Η επιστήμη λειτουργεί αποκλειστικά με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ισχυρισμοί όπως του Moskowitz είναι μια πλήρης ψευδής παρουσίαση της βάσης στοιχείων. Πολλές επιστημονικες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν βρει μετρήσιμες επιβλαβείς συνέπειες από την ακτινοβολία RF(RFR) στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

«πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να εκτιμηθεί εάν τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.»

Με βάση τις επιδημιολογικές ενδείξεις, οι φόβοι για τον καρκίνο είναι επικίνδυνα λανθασμένοι. Ενώ η χρήση κινητής τηλεφωνίας στην Αμερική έχει αυξηθεί από σχεδόν μηδέν το 1992 σε σχεδόν 100 τοις εκατό μέχρι το 2008, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι τα ποσοστά γλομιού αυξήθηκαν αναλογικά κατά την ίδια περίοδο.

Στη βιοϊατρική επιστήμη εν γένει, οι χαμηλής ποιότητας, κακώς ελεγχόμενες μελέτες είναι πολύ πιο πιθανό να δουν φαινομενικά αποτελέσματα από τις υψηλής ποιότητας έρευνες και η έρευνα RF δεν διαφέρει. Πολλές από τις μελέτες που συνδέονται με το Moskowitz είναι κακής ποιότητας και ακόμα και ο ίδιος με όλα αυτά που απαριθμεί στη δημοσίευση, αντιφάσκει με τις δηλώσεις του στον επιστημονικό τύπο.

Ο Moskowitz λοιπόν έγραψε τη δημοσίευσή του βασισμένος σε μια μελέτη του 2018 του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος (NTP), που φαινόταν ότι αύξησε τα ποσοστά καρκίνου στους αρουραίους που εκτέθηκαν σε πεδία υψηλής ραδιοσυχνότητας. Αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί, όλων των συνωμοσιολόγων κατά του 5G που ξεχύθηκαν να ξυπνήσουν τον κόσμο και να παρουσιάσουν την «αλήθεια».

Η μεθοδολογία και η χαμηλή επιστημονική ισχύς της έρευνας για τους αρουραίους έχει αναιρεθεί από το ίδιο το NTP και έχει ήδη καταρριφθεί από άλλους επιστημονικούς συντάκτες.

Όχι μόνο το αποτέλεσμα της έρευνας του ΝΤΡ ήταν αδύνατο, αλλά η ίδια ανάλυση έδειξε ότι οι αρσενικοί αρουραίοι στην ομάδα υψηλών RF ζούσαν σημαντικά περισσότερο από τα μη εκτεθειμένα τρωκτικά. Φυσικά, θα ήταν τελείως και εξίσου παραπλανητικό να ισχυριστεί κανείς ότι η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι «5G ακτιβιστές» είναι μέσα στην τρελή χαρά γιατί βρήκαν μια νέα συνομωσία να ασχοληθούν δεν αναιρεί το γεγονός ότι βασίζονται σε μεμονωμένες, διάσπαρτες, και μη τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Τα πιο αξιόπιστα δεδομένα προέρχονται από μεγάλες και διεξοδικές δοκιμές και μελέτες, με προσεκτικούς ελέγχους και μεγάλες ομάδες δειγμάτων. Η μελέτη της INTERPHONE μεταξύ 13 χωρών είναι ένα παράδειγμα. Το μονοσήμαντο συμπέρασμά της ήταν ότι δεν υπήρχε αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και των περιπτώσεων κοινών όγκων του εγκεφάλου όπως το γλοιοβλάστωμα και το μηνιγγίωμα. Η καμπύλη δόσης-απόκρισης δεν προδίδει κανένα προφανές σημάδι συσχέτισης.

Το συντριπτικό βάρος των στοιχείων μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι η σημερινή τεχνολογία είναι καρκινογόνος. Ακόμη και σε υψηλότερες εκθέσεις, δεν υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη καρκινογένεσης. Οι μακροχρόνιες μελέτες στους εργαζομένους σε συστήματα ραντάρ δεν δείχνουν υποδείξεις αυξημένης εμφάνισης καρκίνου, παρά τα εξαιρετικά επίπεδα RFR στα οποία εκτίθενται τα άτομα αυτά.

Αυτό το καθεστώς συνωμοσιολογίας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δυστυχώς ως άνθρωποι και ως κοινωνία, δεν είμαστε προσδεδεμένοι μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, ούτε και η καρκινογένεση είναι ένα μαύρο κουτί, για το οποίο έχουμε μονολιθική άγνοια.

Είμαστε ικανοί να δούμε ένα μικροσκοπικό φλοιό του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Πέρα από αυτό το ορατό τμήμα υπάρχει μια αόρατη σύμπτωση φωτός, από ραδιοκύματα χαμηλής ενέργειας έως μαζικά ενεργητικές κοσμικές ακτίνες που αναδύονται από το διάστημα.

Αυτά τα φωτόνια είναι σωματίδια φωτός, των οποίων η ενέργεια είναι ανάλογη με τη συχνότητά τους. Εκείνες οι ακτινοβολίες που είναι επαρκώς ενεργητικές για να εκτοξεύσουν ηλεκτρόνια από ένα άτομο και να διασπάσουν χημικούς δεσμούς είναι γνωστά ως ιονίζουσες ακτινοβολίες. Τα Laser για παράδειγμα που είναι η δουλειά μου δεν είναι παρά διεγερμένα φωτόνια σε ένα φάσμα εκπομπής. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (LASER)

Το φως που στερείται αυτής της απαιτούμενης ενέργειας είναι αντίστροφα γνωστό ως μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ιοντίζουσα ακτινοβολία είναι επιζήμια για την υγεία μας, ικανή να καταστρέψει το DNA και να σκοτώνει τα κύτταρα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, με την ίδια αρχή που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.

Η άγνοια των συνωμοσιολόγους εύκολα τους γεννά την ερώτηση που πηγάζει από το φόβο και την άγνοιας τους:

«Αν οι ακτίνες Χ μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, τότε το 5G θα μπορούσε να κάνει παρόμοιες βλάβες σε εμάς;»

Αυτό είναι ένας ισχυρισμός που διαδόθηκε από τους πολέμιους της τεχνολογίας 5G, αλλά προδίδει μια ανησυχητική άγνοια τόσο του καρκίνου όσο και του πόσο απίστευτα τεράστιο είναι το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Το RFR είναι αναμφισβήτητα μη ιονιστικό, χιλιάδες φορές λιγότερο ενεργητικό από ό, τι ακόμη και το ορατό φως.

Το ασθενέστερο ορατό φως είναι 17.000 φορές πιο ενεργητικό από το δυναμικό φωτονίων 5G με την υψηλότερη ενέργεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι για το RFR, δεν υπάρχει γνωστός αξιόπιστος βιοφυσικός μηχανισμός δράσης για βλάβη, ούτε το συνδυασμένο βάρος επιδημιολογικών δεδομένων υποστηρίζει αυτήν την εικασία.

Για όλη την επιμονή του Μόσκοβιτς, η θέση του είναι σίγουρα μια περιθωριακή άποψη, σε πλήρη αντίθεση με όλη την επιστημονική κοινότητα και των οργανισμών δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Κινήματα κατά του 5G έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την καταστροφή κεραιών προχθές εδώ στη Μεγάλη Βρετανία. Η κίνηση των Πολέμιων του 5G είναι υποστηριζόμενη από εκτεταμένη παραπληροφόρηση σε όλα τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Δυστυχώς γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι με μηδαμινή εώς καθόλου επιστημονική κατάρτιση που έχουν την ανάγκη να αισθάνονται ξεχωριστοί και να πιστεύουν ότι αυτοί γνωρίζουν την αλήθεια και ένα μυστικό που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε και πρέπει να αφυπνιστούμε. Είτε αυτή πιστεύουνε σε ψεκασμούς, είτε πιστεύουνε στο αρχαίο ελληνικό DNA, είτε στο Ιχώρ είτε οποιαδήποτε χαζομάρα κυκλοφορεί εκεί έξω.

Και ίσως το χειρότερο απ ‘όλα, ο μέσος χρήστης είναι ευάλωτος σε συνωμοσιολογική πληροφορία που χτυπάει τις προκαταλήψεις του και εκτοξεύει το φόβο και την άγνοια του, δημιουργώντας ένα περιβάλλον σύγχυσης για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.

Για να παραθέσω τον Paul Simon:
«όλα τα ψέματα και τα ψέματα, ο άνθρωπος ακούει ό, τι θέλει να ακούσει και αγνοεί τα υπόλοιπα».

Ειδικά με το facebook το οποίο δίνει βήμα στον κάθε ηλίθιο να γράψει την θεωρία συνωμοσίας του ή να δημιουργήσει ομάδες για οποιοδήποτε σκοπό. Σήμερα ζούμε σε μία εποχή όπου οι μύθοι Και οι συνωμοσίες εξαπλώνονται ταχέως, είναι όλο και πιο δύσκολο να διαφοροποιηθούν τα γεγονότα από τη μυθοπλασία.

Είναι αποφασιστικής σημασίας να ακονιστούμε την κριτική σκέψη και τον επιστημονικό μας σκεπτικισμό παρά να υποκύψουμε σε αδικαιολόγητα ψεύδη. Η συλλογική μας ευημερία εξαρτάται από αυτό.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας να διαβάσετε όλο το κείμενο.

Reader Rating1 Vote
100